29-07-2016

Kokedama 苔玉

Een keer per jaar bezoek ik Japan. Als ik mijn familie en vrienden ontmoet, vraag ik hen altijd; Wat is nu 'in'? 

Japan is een echt trendbewust land. Mensen zijn continue op zoek naar iets nieuws en leuks, van mode tot eten, en dat houdt de economie draaiende. Als ik in Japan woonde, vond ik dat een beetje belachelijk dat iedereen dezelfde dingen aan het volgen was, maar nu mis ik zo'n 'nationale activiteit'. Je nieuwsgierigheid en nieuwe uitdagingen laten je geest zeker jonger blijven.


'Kokedama' is ook een tijdje een hippe hobby geweest in Japan. Koke betekent mos, en dama (tama) betekent bolleke. Dit mosbolleke is een variatie op de meer bekende Bonsai, maar veel eenvoudiger. Het principe is dat de wortels door mos ingepakt worden. 

Doordat ik in België ben, heb ik deze trend gemist, maar dankzij de grote populariteit van de Japanse cultuur in Frankrijk, heb ik gelukkig aan een 'Kokedama' workshop in Parijs kunnen deernemen.


Dit zijn mijn eerste kokedama bollekes.


Na zes weken blijven ze nog steeds groen en gezond! Het schijnt dat kokedama tot 2 jaar met goede verzorging kan meegaan.

 


Inmiddels kwam ik toevallig een Belgische versie van kokedama tegen tijdends de Gentse Feesten. Ze waren al een beetje moe, maar het was leuk om ook hier een stuk Japanse cultuur te kunnen zien!




Ben jij ook geïnteresseerd???



(Contacteer mij dan gerust^^)

23-07-2016

Radio taiso ラジオ体操

Toen ik klein was, kregen wij als kinderen van de basisschool in de zomervakantie een bepaalde opdracht mee van onze juf.  Dat was 'Radio taiso'. 'Radio' is een radio (ra-ji-o), een apparaat waaruit klank komt. Taiso is een soort stretch oefening.

Was een radio toendertijd dan zo schaars in ons land, of was het vooral de bedoeling een soort discipline te ontwikkelen?  Anyway, we werden elke ochtend om 6.30 uur (!) in een park in de buurt verzameld om samen te stretchen met het 'Radio taiso' programma. Na de 10 minuten taiso ging ik weer terug naar mijn bed. Onze enige echte motivatie was om stempels te verzamelen. In september zag ik dan een paar klasgenootjes die fier waren op hun volgestempelde kaart. Mij is het nooit gelukt...(--;)


'Radio taiso' is de Japanse nationale gymnastiek. Niet alleen in de zomer, maar altijd en overal wordt vandaag de dag aan taiso gedaan; op scholen, bedrijven, fabrieken, enz.... Als een Japanner de muziek hoort, begint zijn lichaam automatisch te bewegen.


Zullen we samen Radio taiso doen?
さあ、みなさん、ご一緒に!